Det skal du nå i haven, før det bliver efterår

De fleste danskere, som elsker at gå i haven, rettet med rette størstedelen af deres fokus på alt det, der skal gøres for at gøre haven sommerklar. Det gælder om at rense terrassen, hive havemøblerne frem og få plantet terrassens krukker og potter til med velduftende blomster.

Men der er også meget, der skal nås i haven, før det bliver efterår. Det både letter arbejdet, når foråret atter banker på, men det sørger også for en have, der er pæn at se på langt ind i de kolde måneder. Læs med her og få gode råd og inspiration til alt det, som skal nås i haven, før efteråret sætter ind.

Giv dine blomster årets sidste gødning

Det er nok ikke noget, som de fleste tænker over, men der er et tidspunkt, hvor havens sidste gødningstur skal ordnes. Dette gælder især, hvis haven er fyldt med roser eller andre planter og blomster, som har en lang blomstringstid. Roser kan nemlig, med den rette mængde gødning på det rette tidspunkt, nemlig blomstre helt indtil, at den første frost sætter ind, og det giver en flot have, som folk vil misunde. Det er vigtigt, at gødningen gives på det rette tidspunkt, så plantens skud har en chance for at nå at afmodne inden vinteren.

Skift krukkernes planter ud med hårdføre planter til efterår og vinter

Hvis du ønsker en have, som ikke bare er skøn at se på om sommeren, så er det nu, at du skal til at overveje at skifte terrassens planter i diverse potteplanter og krukker ud med mere hårdføre planter. Det kan være alt lige fra græsser og lyng til chrysantemum og alrunrod, som er hårdføre nok til at stå i fuldt flor langt ind i de kolde måneder. Det giver liv på terrassen, og kan være med til at veje op for de mange blomster og planter, som hen mod efteråret begynder at se lidt kedelige ud.

Sørg for at få renset terrassen for mos og alger

Uanset om du har en træterrasse eller en terrasse med fliser, så er det vigtigt, at du også sørger for at få terrassen renset for alger og mos, inden efteråret sætter ind. Det er nemlig med til at forhindre, at de uønskede planter får alt for godt fat i dine fliser og brædder i løbet af efteråret.

Både alger og mos trives nemlig i kolde, våde og mørke omgivelser, og det danske efterårsvejr giver altså de perfekte vækstforhold. Lader du terrassen stå til, så risikerer du, at alger og mos ødelægger overfladen på din terrasse og skaber råd i brædderne.

Få høstet alle grøntsager og frugter inden efteråret sætter ind

Hvis du har en have fyldt af frugttræer, buske med bær eller en køkkenhave med lækre grøntsager, så er det vigtigt, at du får høstet det hele, før efteråret rigtig kommer i gang. Der er nemlig ikke noget værre end at se ens hårdt-dyrkede grøntsager ligge og rådne i køkkenhaven, fordi man ikke lige nåede at få det høstet i tide. Så et godt råd er at sætte en dato, så alting kan høstes, fryses, syltes eller hvad der ellers skal ske med sommerens udbytte.

Husk at beskære frugttræerne inden vinteren, så du undgår svamp

Husk også at få dine frugttræer beskåret, inden vinteren sætter ind. Det er vigtigt, at det sker, før træet går i dvale, for går det først i dvale, kan du faktisk risikere, at træet udvikler svamp. Derfor er det en god ide at gå i gang med at beskære træerne allerede mellem august og oktober.

Gør plads til havemøblerne i skuret

I løbet af sommeren har de fleste danskeres havemøbler stået fremme i sol og regn, men inden efteråret rigtig får fat, så skal de selvfølgelig stilles væk igen. Sørg derfor for at få ryddet op i skuret, så der er plads til møblerne, og giv dem også gerne en god omgang træolie på vej ind i skuret, så de er helt klare til næste sæson.